Verkoelende voeding: tips en recepten

Hou jij van warmte of zit je liever in de schaduw? Wist je dat dat ligt aan je aangeboren constitutie? Dit is je innerlijke lichaamsbouw en gedeeltelijk bepalend voor je karakter en uiterlijk. In een ander blog zal ik hier verder op in gaan. Maar deze week kan iedereen wel wat verkoeling gebruiken, ongeacht je constitutie.

Voeding en drinken zijn hier handige hulpmiddelen bij. Je gebruikt daarbij de thermische werking van voeding. Veel is vanzelfsprekend: een ijsje past bij de zomer en boerenkool bij de winter. Bladgroente passen gevoelsmatig bij de lente en pompoenen bij de herfst. Dit is geen toeval, de natuur heeft hier over nagedacht. Boerenkool verwarmt je lichaam, net als kaneel en gember. Pompoen verwarmt ook iets, maar niet te veel, want dat is nog niet nodig in de herfst. Bladgroente heeft een detoxerende werking: in de winter zijn we minder buiten en eten we veel zware kost, in de lente is het tijd om om te ruimen en te detoxen.

Verkoelende voeding

Dat ijsje is best vanzelfsprekend, want het is letterlijk koud. Maar er zijn nog vele andere producten die hetzelfde werken. Alles wat in Nederland op dit moment wordt geoogst past ook op dit moment bij jouw lichaam. Aardbeien groeien niet in de winter, maar in de lente en zomer. Nu snap je misschien ook waarom het niet logisch is een sinaasappel te eten in de winter: dat koelt je lichaam af en daardoor wordt het minder weerbaar tegen virussen. Vitamine C is niet het enige aspect waarmee je rekening moet houden ter ondersteuning van je immuunsysteem. Wist je dat in boerenkool vele malen meer vitamine C zit dan in sinaasappels?

Sterk afkoelend eten: tomaat, ananas, citroen, kiwi, banaan, mango, watermeloen, mungbonen, augurken, yoghurt

Sterk afkoelend drinken: groene thee, zwarte thee, bier, mineraalwater.

Licht afkoelend eten: spelt, tarwe, rogge, rijst, aardbei, bessen, bramen, appel, peer, honingmeloen, sla, rode biet, olijven, avocado, bloemkool, broccoli, chinese kool, spinazie, courgette, zonnebloempitten, cashewnoten, olijfolie, kalkoen, haas, gans, inktvis

Licht afkoelend drinken: muntthee, appelsap, groentensap, witte wijn

Deze lijst is uiteraard niet compleet, want er zijn nog veel meer voedingsmiddelen. Ik hoop wel zo de strekking duidelijk te hebben gemaakt van op welk soort voedingsmiddelen je je kunt richten om af te koelen. Je ziet dat er weinig vis en vlees in de afkoelende tak zit. Dit komt omdat deze meestal neutraal of verwarmend zijn.

Je kunt voedingsmiddelen die koud zijn thermisch ‘warmer’ maken door er hitte in te stoppen: jam of appelmoes bijvoorbeeld. Warme appel werkt verwarmend in je lijf. Omgekeerd is dit ook zo, maak je een ijsje van fruit, dan is deze thermisch ‘kouder’ dan als je hem in natuurlijke vorm eet. Je kunt ook mengen: kaneel met sinaasappel maakt neutraal. Voeg gember toe aan water, kook dit en je hebt verwarmend water/thee (ook als het is afgekoeld).

Dus lekker veel (zelfgemaakte) ijsjes eten en veel water drinken tijdens deze zomerdagen. Zo houd je het lijf goed koel!

Recepten met verkoelende voeding

Ijsjesrecept: 

  • 1 deel aardbei
  • 1/2 deel bleekselderij
  • 1/2 deel komkommer
  • 1 deel water/troebel appelsap

Doe dit alles in de blender en maak het goed glad. Giet het vervolgens in de ijsjesvormen.

Bevroren fruit op een stokje:

  • Stukjes kiwi,
  • Stukjes aardbei
  • Bessen

Giet dit in een ijsjes vorm. Doe er water of kokoswater bij en zet het in de diepvries. Je krijgt een leuk effect!

Water-opvrolijk-recept: 

Neem 1 liter water en voeg hieraan toe:

  • 1/2 sinaasappel in plakjes en 2 kaneelstokjes
  • 1/2 bakje frambozen of aardbeien (doormidden gesneden) en een handvol muntblaadjes
  • 1/2 citroen uitgeperst (het sap dus) en 1/2 citroen in plakjes

Laat een uurtje of langer trekken in de koelkast en serveer.

Verfrissende fruitsmoothie: 

  • 1 deel fruit met
  • 1/2 deel rauwe zaadjes (lijnzaad/pompoenpitten/chiazaad/hennepzaad)
  • 1 tl kokosolie

Meng dit alles met elkaar en blender glad (voeg water toe zoveel als nodig om hem op de juiste dikte te krijgen). De zaadjes en olie zorgen ervoor dat je suikerspiegel niet enorm stijgt en dat je lang verzadigd blijft. Dit is een lekker ontbijtje!

Piña Colada*:

  •  250 ml kokosmelk (blikje)
  • 100-250 ml (kokos)water
  • 1 bevroren banaan
  • 150 gr ananas
  • snufje kaneel.

Blender dit alles goed glad (voeg zoveel kokoswater toe totdat je de gewenste dikte hebt).

*Dit recept komt uit: Gezond Trakteren van Amber Albarda