9 Simpele en lekkere recepten zonder koolhydraten

Gebruik deze 9 recepten zonder koolhydraten om af te vallen en buikvet te verbranden.

De gerechten zorgen ervoor dat je lang verzadigd bent, waardoor je afvalt zonder steeds tegen hongergevoelens te hoeven vechten.

Alle recepten uit dit artikel bevatten zeer weinig koolhydraten en veel vezels, eiwitten en gezonde omega 3-vetten. De gerechten zijn ideaal voor mensen met een zeer koolhydraatbeperkt dieet, omdat ze bijna koolhydraatloos zijn.

9 recepten zonder koolhydraten:

Koolhydraatloze maaltijd

Een koolhydraatloos gerecht betekent dat het gerecht 0 gram koolhydraten bevat. Grof gezegd zijn de enige koolhydraatloze producten dierlijke producten. Vlees en vis bevatten 0 gram koolhydraten per 100 gram.

Eten zonder koolhydraten zou uit enkel dierlijke producten zoals vlees, vis en boter bestaan. Dit is geen volwaardige maaltijd, omdat het vezels, vitaminen en mineralen mist. Koolhydraatloos eten raden wij daarom ook sterk af.

Koolhydraatarme maaltijd

Een koolhydraatarm product of gerecht zijn bevat minder dan 5 gram koolhydraten per 100 gram. Aan de hand van deze richtlijn hebben wij de onderstaande 9 koolhydraatbeperkte recepten samengesteld voor je.

We hebben gekozen voor producten met zo min mogelijk koolhydraten. De gerechten uit dit artikel zijn uiterst koolhydraatarm, maar leveren nog steeds vezels, vitaminen en mineralen. Deze 9 recepten zonder koolhydraten zijn daarmee koolhydraatarm én gezond.

9 recepten (bijna) zonder koolhydraten

Hieronder staan 9 heerlijke diner recepten met weinig koolhydraten.

Gestoofde kabeljauw met groenteratatouille

Dit gerecht is simpel, lekker en koolhydraatarm. Laat de oven het werk voor je doen!

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 4 kabeljauwfilets (100 – 150 gram per stuk)
  • 2 courgettes
  • 3 wortels
  • 4 rode paprika’s
  • 2 rode uien
  • 4 tomaten
  • 400 ml tomatenpassata
  • Kokos- of olijfolie
  • Zeezout en zwarte peper
  • 4 tl Provençaalse of Italiaanse kruiden

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Snipper de rode uien, snijd de wortel in kleine stukjes en snijd de overige groenten in grove stukken. Doe de groentes in een bakblik of ovenschaal en sprenkel er wat olijfolie overheen
  3. Meng de groentes door elkaar en zet het bakblik voor 10 minuten in de oven.
  4. Haal het bakblik uit de oven en voeg de tomatenpassata toe.
  5. Snijd de kabeljauwfilets in grove stukken en leg deze op de saus. Druk de vis licht aan, zodat ze in de saus komen te liggen.
  6. Breng op smaak met Provençaalse of Italiaanse kruiden, zeezout en zwarte peper.
  7. Zet het bakblik voor circa 15 minuten in de oven, totdat de vis gaar is.

Romige currysoep

Is het curry of is het soep? Deze middenweg is nu net waar jij zin in hebt. Deze romige, zoete currysoep kan zowel als verwarmende avondmaaltijd, maar ook als lichte lunch geserveerd worden. Jij bepaalt immers hoeveel water je toevoegt.

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 middelgrote oranje (fles)pompoen
  • ½ bloemkool
  • 35 gram gele of rode currypasta
  • 1 blik (400 ml) kokosmelk
  • 300 ml groentebouillon (van 1 bouillonblokje)
  • Kokos- of olijfolie
  • Zeezout, zwarte peper en stevia

Bereidingswijze:

  1. Snijd de groenten: snipper de ui en snijd de knoflook fijn, en zet ze apart. Schil de pompoen, verwijder de zaden en snijd het vruchtvlees in blokjes. Snijd de halve bloemkool in kleine roosjes.
  2. Verhit een scheutje olie in een grote pan en fruit de ui en knoflook aan op laag vuur.
  3. Voeg de pompoen, bloemkool en currypasta bij de ui en bak de groentenmix voor 2 minuten aan.
  4. Voeg de kokosmelk en bouillon toe en breng de soep aan de kook. Doe het deksel op de pan en laat de soep 30 minuten zachtjes doorkoken.
  5. Pureer de soep met een staafmixer als alle groenten gaar zijn. Proef de soep en voeg eventueel een mespuntje stevia toe voor een zoete touch. Voeg peper en zout toe naar smaak.
  6. Wil je liever een wat dunnere soep in plaats van een curry? Voeg dan wat extra water toe.

Auberginelasagne

Dacht je dat je nooit meer lasagne kon eten als je een koolhydraatarm dieet volgt? Dan heb je het mis! Deze lasagne van aubergine doet niet onder voor de koolhydraatrijke variant.

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 2 courgettes
  • 2 aubergines
  • 2 bakjes kastanjechampignons
  • 400 gram rundergehakt
  • 2 blikken tomatenblokjes in tomatensap
  • 120 gram fetakaas
  • 2 teentjes knoflook
  • Kokos- of olijfolie
  • Paar blaadjes verse basilicum
  • 4 tl Provençaalse of Italiaanse kruiden
  • Zeezout en zwarte peper

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Snijd de aubergines over de lengte in dunne plakken (net als lasagnebladen), strooi wat zout op het vruchtvlees en zet even opzij.
  3. Verwarm een scheutje olie in een koekenpan en bak het gehakt rul.
  4. Snijd de courgettes en champignons in blokjes en bak de groentes circa 3 minuten mee.
  5. Voeg de tomatenblokjes toe en meng alles goed door elkaar. Hak de basilicum fijn en voeg deze samen met de rest van de kruiden toe.
  6. Maak de lasagne in een ingevette ovenschaal. Schep eerst een laagje saus in de schaal en bedek met een laagje aubergine. Herhaal dit totdat de aubergineplakken en de saus op zijn. Eindig met een laagje saus.
  7. Verkruimel de fetakaas over het geheel en breng op smaak met zwarte peper.
  8. Zet de schotel circa 20 minuten in de oven.

Download het koolhydraatarm weekmenu (pdf)

Ontvang Floraa's weekmenu met heerlijke recepten direct in je mailbox.

  • check
    Makkelijke en betaalbare recepten. Ook voor het gezin!
  • check
    Afvallen zonder hongergevoel.

Shakshuka met bloemkoolcouscous

Wil jij snel afvallen door koolhydraatarm te eten? Probeer deze shakshuka dan eens! Dit is een heerlijk en zeer koolhydraatarm gerecht waar je het hele gezin mee zult verrassen. Met de toevoeging van bloemkoolrijst houd je de koolhydraten ver buiten de deur.

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 6 (biologische) eieren
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 grote bloemkool
  • 2 blikken (800 gram) tomatenblokjes
  • 2 el tomatenpuree
  • 1/2 tl cayennepeper (meer naar smaak)
  • 1 tl sambal
  • Kokos- of olijfolie
  • Zeezout en zwarte peper

Bereidingswijze:

  1. Snijd de groenten: snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Snijd de paprika’s in reepjes. Vermaal de bloemkool tot korrels met een keukenmachine of grove rasp en zet apart.
  2. Verhit een scheutje olie in een grote, brede pan (een diepe koekenpan of hapjespan is een goede optie). Fruit de ui en knoflook aan.
  3. Voeg de paprikareepjes toe en bak deze voor 2 minuten mee.
  4. Voeg de tomatenblokjes en –puree toe en draai het vuur laag. Voeg cayennepeper, sambal, peper en zout toe. Proef de saus en voeg meer van de smaakmakers toe naar smaak.
  5. Als de saus begint te pruttelen, voeg dan de 6 eieren toe. Maak 6 kuiltjes in de saus en breek daar één voor één de eieren in. Laat de dooiers heel.
  6. Doe het deksel op de pan en laat de shakshuka ongeveer 10 minuten op laag vuur doorpruttelen. Zijn de eieren na 10 minuten nog wat rauw? Laat ze dan wat langer doorkoken.
  7. Serveer de shakshuka met de bloemkoolrijst.

Omega 3 maaltijdsalade

Deze salade zit bomvol gezonde omega 3-vetten en is tegelijkertijd koolhydraat- en caloriearm.

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 200 – 250 gram gerookte makreel
  • 200 gram gemengde sla
  • 250 gram cherrytomaten
  • 4 zongedroogde tomaten in olijfolie
  • 400 gram sperzieboontjes
  • 100 gram olijven
  • 4 el kappertjes
  • 1 avocado
  • 1 el lijnzaad
  • 2 el citroensap
  • 2 el olijfolie
  • Zeezout en zwarte peper

Bereidingswijze:

  1. Snijd de groenten: halveer de cherrytomaatjes en olijven, snijd de zongedroogde tomaten in kleine stukjes, snijd de avocado in kleine blokjes en snijd de sperzieboontjes doormidden.
  2. Kook de sperziebonen beetgaar en spoel af met koud water zodat ze niet doorkoken.
  3. Meng de sla met de zongedroogde tomaatjes, cherrytomaten, avocado, lijnzaad, 2 el olijfolie, 2 el citroensap en een snuf zeezout en zwarte peper. Verdeel de sla over 4 borden.
  4. Nu gaan we de borden opmaken: verdeel de sperziebonen over de borden, trek de makreel in grove snippers en verdeel ook deze over de 4 borden salade. Bestrooi ieder bord tenslotte met een eetlepel kappertjes en wat olijven.

Omeletflapjes met zalm

Zalm en eieren bevatten beide 0 gram koolhydraten. Dit gerecht past dan ook ideaal in een zeer koolydraatarm dieet.

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 6 eieren
  • 200 gram gerookte zalm
  • 100 gram Hüttenkäse
  • 100 gram rucolasla
  • 15 blaadjes verse basilicum
  • Kokos- of olijfolie
  • Zeezout en zwarte peper

Bereidingswijze:

  1. Snijd de basilicum fijn en meng met de Hüttenkäse.
  2. Kluts de eieren in een kom met 4 el water en een snuf zeezout en zwarte peper.
  3. Verhit een scheutje olie en bak de eerste omelet van ¼ van het eimengsel. Zorg dat het een dunne omelet wordt. Leg de omelet op een verwarmd bord en houd warm onder aluminiumfolie terwijl je de andere omeletten bakt.
  4. Leg de omeletten op 4 borden en besmeer met het Hüttenkäse-mengsel. Voeg eventueel nog wat peper en zout toe naar smaak.
  5. Scheur of snijd de zalm in snippers en verdeel deze samen met de rucola over de omeletten.
  6. Vouw iedere omelet dubbel en serveer direct.

Romige courgetti met avocadosaus

Heb je trek in pasta, maar zou je willen dat het koolhydraatarm was? Hier hebben wij een oplossing voor! Met dit gerecht is het net alsof je pasta eet, terwijl je eigenlijk courgette eet. Courgetti is namelijk niets anders dan spaghetti gemaakt van courgette. Dit recept is lekker én koolhydraatarm!

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 4 courgettes
  • 300 gram cherrytomaten
  • 400 gram kastanjechampignons
  • 2 avocado’s
  • Sap van 1 limoen
  • 100 gram pijnboompitten
  • 2 teentjes knoflook
  • Paar blaadjes verse munt
  • Kokos- of olijfolie
  • Zeezout en zwarte peper

Bereidingswijze:

  1. Snijd de courgette met behulp van een spiraalsnijder in spaghettisliertjes. Heb je geen spiraalsnijder? Schaaf de courgette dan met een kaasschaaf in lange, dunne plakken en snijd hier met een mes sliertjes van.
  2. Snijd de champignons is plakjes en halveer de cherrytomaten.
  3. Snijd de avocado’s doormidden, verwijder de pit en lepel het vruchtvlees eruit.
  4. Maal het vruchtvlees van de avocado samen met het limoensap, de pijnboompitten, de muntblaadjes, 2 el olijfolie, de knoflook en een snuf zeezout en zwarte peper tot een saus. Gebruik hiervoor een staafmixer, keukenmachine of blender.
  5. Verhit een scheutje olie in een grote koekenpan of hapjespan en bak de champignons 3 minuten.
  6. Voeg de cherrytomaatjes toe en bak deze 2 minuten mee.
  7. Schep de saus erbij en verwarm tot het begint te pruttelen.
  8. Voeg de courgettesliertjes toe en schep door de saus. Verwarm de courgette niet te lang, anders wordt deze erg zacht.
  9. Voeg eventueel extra zeezout en zwarte peper toe.

Citroenkip uit de oven

Kip bevat veel eiwitten en geen koolhydraten. Samen met de groentes maakt dit een koolhydraatarm gerecht wat je lang verzadigd houdt door de hoeveelheid eiwitten die het bevat.

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 4 kipfilets (100 – 125 gram per stuk)
  • 2 citroenen
  • 4 tomaten
  • 3 teentjes knoflook
  • 4 tl Italiaanse kruiden
  • 1000 gram groente naar keuze, bijvoorbeeld: broccoli, wortel, bloemkool, spruitjes of een mix van verschillende groentes
  • Olijfolie
  • Zeezout en zwarte peper

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een ovenschaal of bakplaat in met olijfolie.
  2. Leg de kipfilets in de ovenschaal of op de bakplaat en bestrooi met peper, zout en de kruiden.
  3. Snijd de tomaat, citroen en knoflook in plakjes en verdeel deze over de kip.
  4. Besprenkel met een klein beetje olijfolie.
  5. Laat de kip in het midden van de oven in 15 – 20 minuten gaar worden (afhankelijk van de dikte van de kipfilet).
  6. Stoom of kook ondertussen de groentes in 10 – 15 minuten gaar.
  7. Serveer de groentes met de citroenkip.

Gehaktballetjes in tomatensaus met spinaziesalade

Dit lekkere gerecht met bijna geen koolhydraten zet je in een handomdraai op tafel. Zelfs bij de moeilijke eter zal dit gerecht in de smaak vallen! Ideaal als je minder koolhydraten wilt eten.

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 400 gram rundergehakt
  • 2 blikken (800 gram) tomatenblokjes
  • 2 tl Italiaanse kruiden
  • 2 tl paprikapoeder
  • 200 gram verse spinazie
  • 8 el geroosterde pijnboompitten
  • 2 avocado’s
  • 2 komkommers
  • 80 gram fetakaas
  • 100 gram olijven
  • Kokos- of olijfolie
  • Zeezout en zwarte peper

Bereidingswijze:

  1. Breng het gehakt op smaak met Italiaanse kruiden, paprikapoeder en een snuf zout en peper. Draai er gehaktballetjes van.
  2. Verwarm een scheutje olie in een koekenpan en braad de gehaktballetjes rondom goudbruin.
  3. Voeg de tomatenblokjes toe en laat de gehaktballetjes in de tomatensaus pruttelen tot ze gaar zijn.
  4. Maak ondertussen de salade: snijd de komkommer en avocado in blokjes en meng met de spinazie, geroosterde pijnboompitten, fetakaas en olijven. Breng op smaak met zout en peper, en eventueel een scheutje citroensap en/of olijfolie.
  5. Serveer de gehaktballetjes in tomatensaus met de salade.

Lijst met makkelijke koolhydraatarme recepten

Koolhydraatloos

Wil je een volledig koolhydraatloos tussendoortje? Kies dan uit één van de volgende opties. Al deze snacks bevatten 0 gram koolhydraten.

  • 1 gekookt ei met peper en zout
  • 100 gram gerookte kip
  • 1 zoute haring
  • Bakje garnalen
  • 3 blokjes kaas
  • 4 stukjes sashimi

Koolhydraatarm

Deze snack-ideeën zijn zeer laag in koolhydraten, gezond en rijk aan eiwitten en gezonde omega 3-vetten.

  • 250 gram Griekse yoghurt of biologische kwark
    Met stevia en kaneel + 15 gram walnoten of 15 gram pompoen- of zonnebloempitten.
  • 100 gram kokosyoghurt met
    Met stevia en kaneel + 15 gram walnoten of 15 gram pompoen- of zonnebloempitten.
  • 2 rijstwafels, ieder belegd met
    25 gram Hüttenkase, peper en zout
    een plakje gerookte zalm en 15 gram Hüttenkäse
    1/4 geprakte avocado, citroensap, peper en zout
    1/2 el notenpasta
  • Handje (20 gram) ongezouten noten.
    De meest koolhydraatarme noten zijn: walnoten, pecannoten, paranoten en macadamia’s.
  • Eiwitshake
    Kies voor een eiwitpoeder zonder schadelijke zoetstoffen of suikers. Maak de shake met water, niet met melk of fruit(sap).
  • 1/2 blikje tonijn
    Met fijngesneden bleekselderij, 3 eetlepels kwark, peper, zout en een klein beetje honing en mosterd naar smaak.
  • Koolhydraatarme snackgroenten:
    ½ komkommer
    1 bakje cherrytomaatjes
    2 grote wortels
    2 stengels bleekselderij
    1 paprika in reepjes
    10 radijsjes
  • 1/2 komkommer of courgette in plakjes
    Geserveerd met een dip van 75 gram kwark en 1 el mosterd.
  • 1/2 avocado met peper en zout
  • 15 olijven

Download het gratis weekmenu (pdf)

Afvallen met een koolhydraatarm dieet valt of staat met het aantal koolhydraten dat je binnenkrijgt. Daarnaast is de verhouding en hoeveelheid eiwitten en vetten doorslaggevend voor jouw gewichtsverlies.

Wij hebben uitgezocht hoeveel koolhydraten, vetten en eiwitten je het beste kunt eten om af te vallen. Dit hebben we samengevat in een weekmenu met heerlijke recepten, zodat jij dat niet zelf hoeft uit te zoeken.

Laat hieronder je e-mailadres achter en download het gratis weekmenu met heerlijke koolhydraatarme recepten!