Gezonde krentenbollen recept + zelf simpel amandelspijs maken

Ik ben uiteraard gek op koken en bakken, en vooral bakken. En m’n voorkeur gaat dan uit naar dingen die ik hier niet kan kopen. Vandaar dit recept, want in heel Mexico heb ik nog geen krentenbol gevonden. De uitdaging was om ze glutenvrij en gezond te maken en ik moet zeggen dat dat goed gelukt is. Ze zijn niet droog, luchtig en lekker zoet door de spijs en de krenten. Met roomboter of wat plakjes boerenkaas zijn deze gezonde krentenbollen echt een traktatie!

Ingrediënten voor gezonde krentenbollen:

  • 60 gr rijstmeel
  • 35 gr havermeel
  • 40 gr boekweitmeel
  • 10 gr maïsmeel
  • 1/2 tl xanthaamgom
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl backing soda
  • 1 groot biologisch ei
  • 150 gr goed rijpe banaan
  • 150 gr Griekse yoghurt
  • 60 gr krenten
  • 60 gr (zelfgemaakte) amandelspijs
  • 1 volle el olijfolie
  • 1 el honing
  • 1/4 tl vanille
  • 1/2 tl koekkruiden
  • snuf zout

Recept voor gezonde krentenbollen:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Week de krenten in heet water, ongeveer 10 minuten.
  3. Doe de meelsoorten, bakpoeder, backing soda en de xanthaamgom in een kom en meng alles goed door elkaar. Houdt apart.
  4. Prak de banaan en mix hem samen met het ei tot een schuimig geheel. Voeg de honing, olijfolie en de kwark erbij en mix nog even kort tot alles goed gemengd is.
  5. Voeg dan de melenmix, vanille, zout en de koekkruiden erbij en meng dit met een vork goed door elkaar.
  6. Giet de krenten af, dep ze droog en snij de spijs in kleine blokjes. Meng dit voorzichtig door het beslag.
  7. Leg een vel bakpapier op de bakplaat en leg hier 6 hoopjes beslag op.
  8. Bak ze 16-20 minuten in de oven.

Simpel en gezond amandelspijs recept:

Wil je je eigen amandelspijs maken? Dit is heel simpel: meng 100 gr amandelmeel met 100 gr honing en eventueel 1 tl citroenrasp door elkaar. Rol het in een stuk huishoudfolie en bewaar het in de koelkast tot je het gaat gebruiken. Hoe langer het in de koelkast ligt, hoe lekkerder het wordt!